Met het interactieve gangenstelsel voor de creatieve broedplaats Keiland (Utrecht) prikkelt het ontwerp meerdere lagen van het bewustzijn om de creatieve professionals te laten samenkomen.
De kracht van het huidige gebouw ligt voornamelijk bij het feit dat creatieve professionals kunnen bij Keiland hun eigen werkruimtes zelf mogen vormgeven en zo een veilige en prettige werkomgeving voor zichzelf kunnen creëren. Enkel, ze zijn hierdoor sneller geneigd om in hun vertrouwde, zelfgecreëerde bubbel te verblijven en hiermee bleven de gangen van het gebouw slechts loze transitie-ruimtes.
Daarom waren voor deze opdracht de gangen van Keiland mijn focuspunt en hiermee mijn ontwerp uitdaging. Mijn ontwerpvraag: 'hoe kun je ervoor zorgen dat de gangen van Keiland verbinden en uitnodigend werken voor de creatieve professionals d.m.v. een interieur architectonische ingreep, om zo onderlinge samenwerking en inspiratie stimuleren.' Heb ik beantwoord met een gelaagd interieur architectonische ingreep.
Ik heb vier interieur architectonische ingrepen ontworpen die inspelen op de zintuigen gebaseerd op de gedragspyschologische motivatietechniek nudging. "Nudging" betekent letterlijk: "een zetje geven". Positieve keuzes worden op een subtiele manier naar voren geschoven, zonder de andere keuzeopties weg te nemen of te benadelen. Elk individu behoudt zijn keuzevrijheid, maar door subtiele beïnvloeding worden we met zijn allen onbewust naar het gewenste gedrag geleid. Samen vormen deze vier ingrepen mijn gehele ontwerp. Stuk voor stuk zorgen ze voor prikkelingen die bemiddelen in het opstarten van gesprekken en het uitwisselen van ideeën.
Al deze aspecten zorgen samen voor een gelaagd interieur dat uitnodigend en prikkelend werkt om samenwerking en kruisbestuiving tussen de creatieve professionals van Keiland te stimuleren.
De eerste oplossing speelt in op het zintuig horen. Het is een buizensysteem dat door het hele gebouw loopt en geplaatst is op strategische plekken om zo interactie aan te moedigen. Het buizensysteem is een simpele manier om conversaties los te maken op een speelse en verrassende wijze, waar weer samenwerking tussen de creatieve professionals uit kan voortvloeien.
De tweede oplossing heeft betrekking op voelen. Het optimaal functioneren van de mens gaat gepaard met een kalme en een ontspannen mindset. Daarom wijd ik ook een ruimte aan het reduceren van stress. Dit doe ik door een grote wandinstallatie met paarse LED verlichting in de gang te hangen. Hij is zo vormgegeven dat hij samensmelt met de muur. Het licht die deze installatie afgeeft heeft een aardend en stress verlichtend effect op de gemoedstoestand.
De derde oplossing is deze zitplek, die het zicht prikkelt. De zitplek is gemaakt uit een houten volume, afgewerkt met microcement en thermochromische verf. Het is een interactief en veranderlijk kunstwerk: mensen gaan hier zitten en geven elke keer op een unieke en verrassende manier kleur aan de zitplek. Hoe meer mensen, hoe meer kleur. Iedere conversatie in deze zitkuil wordt op een andere manier beleefd en herinnerd, omdat elke conversatie een uniek kleurenspel met zich meebrengt.
Als vierde oplossing heb ik volumes met geïntegreerde zitplekken rondom een koffieautomaat ontworpen. Onderzoek toont namelijk aan dat hier de meest inventieve ideeën ontstaan door de informele sfeer. Daarom heb ik extra aandacht geschonken om deze ruimte speels te laten aanvoelen. De koffieautomaat wordt geactiveerd door twee knoppen. De creatieve professionals moeten samenwerken om het apparaat aan de praat te krijgen. Zo ontwerp ik een uitnodiging om met elkaar in contact te komen.